ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ «Ο ΘΑΛΗΣ»
Γρ. Λιακατά 1 & Πεζόδρομος Καζαντζή, Αγρίνιο 30131
Τηλέφωνο: 2641028364
Ημερομηνία: 17/08/2020 Αρ. Πρωτ.: 36/20
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, ΓΟΥΒΑΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Τη στιγμή που γράφονται οι παρακάτω γραμμές οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενείας από τον νέο κορωνοϊό COVID–19, παγκοσμίως, έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, συγκεκριμένα ανέρχονται σε 20.835.811 ημέρα Πέμπτη 13 Αυγούστου και ώρα 13:30 από τις οποίες 747.856 έχουν καταλήξει (www.worldometers.info/coronavirus/).
Στις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της νόσου καθώς και τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσής της, χαρακτήρισε τον COVID–19 ως πανδημία (www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/interactive-timeline#event-71). Κι ενώ χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες ώστε τα κρούσματα να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια, σε μόλις 43 ημέρες διπλασιάστηκαν και συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Όλα αυτά τα δεδομένα αφορούν τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία και σύμφωνα με τους ειδικούς τόσο οι μολύνσεις όσο και οι θάνατοι ξεπερνούν τα παραπάνω νούμερα.
Οι σκεπτικιστές, λοιπόν, θα ανταπαντήσουν: είναι μία απλή γρίπη / καθημερινά πεθαίνει περισσότερος κόσμος από χίλιες δυο αιτίες / δεν κινδυνεύουμε τόσο. Λάθος! Δεν είναι μία απλή γρίπη: Οι ιοί της εποχικής γρίπης μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν προκαλέσει 301.559 θανάτους, σαφώς πολύ λιγότερους από αυτούς που οφείλονται στο νέο κορωνοϊό (www.worldometers.info/). Επίσης, για την εποχική γρίπη οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει εμβόλια που θωρακίζουν τον οργανισμό καθώς και αποτελεσματικές θεραπείες.
Όσον αφορά στις άλλες αιτίες, οι θάνατοι που προκαλούνται από το κάπνισμα, παγκοσμίως κι έως σήμερα, αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια, εκείνοι από αλκοόλ το 1,5 εκατομμύριο, ενώ εκείνοι που οφείλονται στα τροχαία ατυχήματα φτάνουν στις περίπου 845 χιλιάδες (www.worldometers.info/). Όμως, το κάπνισμα, το αλκοόλ καθώς και η συμπεριφορά του κάθε οδηγού είναι ΕΠΙΛΟΓΗ μας.
Στον νέο κορωνοϊό πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η παρασκευή εμβολίου βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά ακόμη και οι θεραπείες δεν είναι πλήρως δοκιμασμένες και αποτελεσματικές.
Έτσι, λοιπόν, η μόνη λύση είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΑΣΚΕΣ & ΥΓΙΕΙΝΗ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Π.Ο.Υ., οι ιατρικές μάσκες θα πρέπει να συνδυάζονται με άλλα βασικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, όπως η υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public).
Κι επειδή μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις:
Εικόνα 1 Εικόνα 2
Εικόνα 1: Στην πρώτη περίπτωση βλέπουμε σε πόση απόσταση μπορεί να φτάσει το νέφος των αερολυμάτων και των μεγάλων σταγονιδίων, όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται. Στην δεύτερη περίπτωση όταν βήχει και στην τρίτη όταν απλώς εκπνέει (www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293495/). Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η απόσταση είναι το πρώτο και βασικό μέτρο που πρέπει να λαμβάνουμε.
Εικόνα 2: Στην πρώτη περίπτωση βλέπουμε πόσα σωματίδια (αερολύματα και μεγάλα σταγονίδια) καταλήγουν σε ένα υγιές άτομο, όταν ένα μολυσμένο βήχει, χωρίς την προστασία μάσκας. Στην δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιείται η απλή χειρουργική μάσκα και στην τρίτη περίπτωση η πιο ενισχυμένη Ν95. Όπως αναφέρει το επιστημονικό άρθρο, καμία από τις μάσκες δεν εγγυάται πως θα ανακόψει πλήρως το νέο κορωνοϊό και ως εκ τούτου, η απόσταση είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε εσωτερικό περιβάλλον (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293495/).
Εικόνα 3 Εικόνα 4
Στην Εικόνα 3 απεικονίζεται η διασπορά βακτηρίων ύστερα από ένα φτέρνισμα, τραγούδι ενός λεπτού, ομιλίας ενός λεπτού και 2 περιπτώσεων βήχα, με και χωρίς τη χρήση μάσκας. Στην Εικόνα 4 απεικονίζεται η διασπορά βακτηρίων ύστερα από παρατεταμένο βήχα 15 δευτερολέπτων σε απόσταση 0,6 μέτρων, 1,2 μέτρων και 1,8 μέτρων (https://blog.providence.org/covid-safe-care-2/are-you-still-on-the-fence-about-wearing-a-mask, https://twitter.com/richdavisphd/status/1276629360212979712).
Αφορμή για το παραπάνω κείμενο αποτέλεσαν οι συζητήσεις των τελευταίων μηνών στο επαγγελματικό (Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Ν. Αιτ/νιας «Ο ΘΑΛΗΣ») και φιλικό περιβάλλον. Οι γνώμες κι οι απόψεις διίστανται, όπως είναι φυσικό κι αναμενόμενο, όμως όλοι (κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο) συμφωνούμε στο εξής: τα πράγματα εξελίσσονται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνα και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Γούβαλη Γ. Μαρία,
Msc Χημικός Ε.Κ.Π.Α.