Σχεδόν 1 στις 5 οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγεία και πλυντήρια πιάτων, έχει στην πράξη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση από αυτήν που διαφημίζει ο κατασκευαστής της.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το πρότζετ Marketwatch, το οποίο με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε μέσω εργαστηριακών μετρήσεων την πραγματική κατανάλωση 100 προϊόντων από τις πιο «ύποπτες» κατηγορίες. Έτσι, για παράδειγμα εντόπισε έναν ψυγειοκαταψύκτη που χρησιμοποιεί 12% περισσότερο ρεύμα από όσο αναφέρει στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, όπως επίσης και ένα στεγνωτήριο ρούχων το οποίο δαπανά σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας όταν υποτίθεται πως βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Το πρότζεκτ ανακάλυψε επίσης ψηφιακά ραδιόφωνα που σε κατάσταση αναμονής έχουν διπλάσια κατανάλωση από αυτή που διαφημίζουν, πλυντήρια πιάτων που δεν αποδίδουν ικανοποιητικά σε «οικολογική» λειτουργία, όπως επίσης και σκούπες οι οποίες «αντλούν» από το δίκτυο 54% περισσότερο ρεύμα από όσο υποτίθεται ότι χρειάζονται για να λειτουργήσουν.
Στην έρευνα συμμετείχαν καταναλωτικοί φορείς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επικεφαλής ήταν η βρετανική οργάνωση Energy Saving Trust (EST). Συνολικά, αυτό στο οποίο κατέληξε είναι πως 18 στα 100 προϊόντα δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε. μέσω της «Οδηγίας Ecodesign» (Οδηγίας Οικολογικού Σχεδιασμού), για την ενεργειακή κατανάλωση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.
Σύμφωνα με την EST, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προέκυψε από το γεγονός ότι επιλέχθηκαν προϊόντα από κατηγορίες οι οποίες συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες «λαθροχειρίας». Ωστόσο, όπως η ίδια εκτιμά, στο σύνολο των ηλεκτρικών συσκευών 1 περίπου στις 10 είναι πιο σπάταλη ενεργειακά από όσο αναγράφει ο κατασκευαστής της.
Όπως είναι φυσικό, τέτοιες διαφορές σημαίνουν πως αρκετές από τις συσκευές που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι έχουν στην πράξη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος. Μάλιστα, με βάση μελέτες, η επιπλέον αυτή επιβάρυνση ανέρχεται σε 10,5 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας στην εφημερίδα Guardian το αποτέλεσμα του πρότζεκτ, πηγή από την Ένωση Κατασκευαστών Ηλεκτρικών συσκευών (AMDEA) ανέφερε ότι τα μέλη της Ένωσης έχουν δαπανήσει αρκετά μεγάλο ποσά σε Έρευνα & Καινοτομία, για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των προϊόντων τους.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές των συσκευών που αποδείχθηκαν «προβληματικές» στην έρευνα, έδειξαν διάθεση να συνεργασθούν με τη βρετανική οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και εταιρείες που δεν θέλησαν να μπουν σε κανενός είδους διάλογο με τους υπεύθυνους του πρότζεκτ.